Είσφρυση όνυχος συμβαίνει όταν το άκρο του νυχιού αυξάνει κάτω και μέσα στο δέρμα του δακτύλου. Μπορεί να υπάρχει πόνος, ερυθρότητα και οίδημα γύρω από το νύχι.

Είσφρυση όνυχος μπορεί να συμβεί όταν εφαρμόζεται επιπλέον πίεση στο δάκτυλο ή όταν τα νύχια δεν κόβονται κατάλληλα. Το δέρμα γύρω από την περιφέρεια ενός νυχιού μπορεί να γίνει ερυθρό και να μολυνθεί. Το μεγάλο δάκτυλο επηρεάζεται συνήθως, αλλά οποιοδήποτε δάκτυλο μπορεί να εισφρύσει.

Είναι πιθανό σε ευπαθείς ομάδες όπως οι διαβητικοί, η πάθηση να επιπλακεί με μια σοβαρότερη μόλυνση, που μπορεί να οδηγήσεις σε οστεομυελίτιδα ή ακόμα και τον ακρωτηριασμό δακτύλου. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να αντιμετωπίζονται μόνο από ειδικούς

Αφορά συνήθως τους όνυχες των μεγάλων δακτύλων των ποδιών. Καταρχήν οι όνυχες είναι υπερτροφικοί, κυρτοί, κυματοειδείς, σκληροί, φαιοκίτρινοι ή γκριζόφαιοι.

Οφείλεται σε χρόνιους μικροτραυματισμούς, σε τροφικές διαταραχές, σε σαπροφυτικούς μύκητες, στο κακό κόψιμο των νυχιών και τα ακατάλληλα παπούτσια. Θεραπευτικά συνίσταται η αφαίρεση της ονυχαίας πλάκας με καταστροφή της μήτρας.

Οι μύκητες μπορούν να προσβάλλουν ένα ή περισσότερα νύχια των ποδιών. Η εκδήλωσή τους αρχίζει με μία κηλίδα άσπρου ή κίτρινου χρώματος κάτω από την άκρη του νυχιού και καθώς προχωρά η μόλυνση το νύχι γίνεται εύθραυστο στις άκρες με χαρακτηριστική πάχυνση. Η όψη του νυχιού δεν είναι υγιής και μπορεί να συνυπάρχει πόνος.

Πάθηση που συνήθως εκδηλώνεται στο μεγάλο δάκτυλο, όταν τα νύχια γυρίζουν και μεγαλώνουν μέσα στο δέρμα. Πρόκειται για μια συνηθισμένη πάθηση των νυχιών που οφείλεται στο λανθασμένο κόψιμο των νυχιών, στα περιττά κιλά, τα ακατάλληλα παπούτσια.

Είναι η δερματική πάθηση κατά την οποία προκαλείται φλεγμονή του παρονυχίου. Προκαλείται από λανθασμένο κόψιμο των νυχιών (βαθύ κόψιμο δηλαδή στις πλαϊνές άκρες των νυχιών) ενώ εμφανίζεται και στους ανθρώπους που τρώνε τα νύχια τους.

Πολύ συχνά η παρονυχία οδηγεί στ ο παρανυχικό απόστημα, το πύον δηλαδή που μαζεύεται κάτω από το δέρμα, στην άκρη του νυχιού, προκαλώντας έντονο πόνο και καθιστώντας την περιοχή σοβαρή εστία μολύνσεων. Διακρίνεται σε οξεία και χρόνια.

Η οξεία παρονυχία είναι συνέπεια σταφυλοκοκκικών, καντιντιακών ή ερπητικών λοιμώξεων. Η χρόνια παρονυχία συνήθως οφείλεται σε επαγγελματικούς λόγους ή συστηματικά νοσήματα (σακχαρώδης διαβήτης).