Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ποδολογίας

Στις 8 Οκτωβρίου γιορτάζεται παγκοσμίως η ημέρα ποδολογίας. Με αφορμή αυτή την επέτειο, θα κάνουμε μια αναφορά σε διάφορα θέματα σχετικά με αυτή την τόσο παρεξηγημένη επιστήμη.

Τι είναι ο ποδίατρος, ή μάλλον καλύτερα, τι ΔΕΝ είναι ένας ποδίατρος;

Ποδολόγος - ποδίατρος ΔΕΝ είναι αυτός που ολοκληρώνει κάποια σεμινάρια από άτομα μη εξουσιοδοτημένα και αναγνωρισμένα από τον παγκόσμιο σύλλογο ποδιάτρων χωρίς register number. ΔΕΝ είναι αυτός που φοιτά σε μια ιδιωτική σχολή, αυτοαποκαλούμενη «ποδιατρική», η οποία δεν είναι αναγνωρισμένη από τα πανεπιστήμια ποδιατρικής της Αγγλίας ή της Αμερικής. ΔΕΝ είναι αυτός που ΔΕΝ έχει φοιτήσει τουλάχιστον 4 χρόνια σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού, ή σε συνεργαζόμενο ιδιωτικό πανεπιστήμιο της Ελλάδος (πρόγραμμα BSc (Hons) Podiatry, το οποίο είναι το μοναδικό προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών Ποδιατρικής που προσφέρεται στην Ελλάδα. Το πτυχίο απονέμεται απευθείας από το συνεργαζόμενο Βρετανικό Πανεπιστήμιο Queen Margaret University). ΔΕΝ είναι αυτός που έχει κάνει 1ή 2 χρόνια σεμινάρια αισθητικής ποδολογίας και νομίζει ότι μπορεί να εξασκήσει την ιατρική πράξη της ποδιατρικής.

Άρα, για να ΕΙΝΑΙ κάποιος ποδίατρος θα πρέπει είτε να έχει φοιτήσει 4 χρόνια σε πανεπιστήμιο της Αγγλίας, Αμερικής, Γερμανίας, Αυστραλίας στο τμήμα της ποδιατρικής, είτε να έχει τελειώσει τις σπουδές του στο Μητροπολιτικό κολλέγιο της Ελλάδος, το οποίο συνεργάζεται με το Queen Margaret Univercity της Αγγλίας. Οποιοσδήποτε άλλος ΔΕΝ είναι ποδίατρος και απαγορεύεται ρητά να εξασκεί το επάγγελμα και να αυτοαποκαλείται έτσι.

Ποιο είναι το πεδίο δράσης ενός ποδιάτρου;

Ο ποδίατρος ασχολείται με παθήσεις του άκρου ποδός. Εντοπίζει, αξιολογεί και θεραπεύει προβλήματα στα πόδια. Συγκεκριμένα: ασχολείται με το διαβητικό πόδι, το ρευματικό πόδι, με προβλήματα των ονύχων (Ονυχοκρύπτωση, Ονυχογρύπωση, Ονυχομυκητίαση, Παρωνυχία), του δέρματος (υπερκεράτωση, ραγάδες, μυρμηγκιές, κάλοι), με νευρολογικά (πάρκινσον, εγκεφαλικά), με αθλητικές κακώσεις (το αιμάτωμα, η θλάση, η εκδορά, το διάστρεμμα και η ρήξη συνδέσμου, το εξάρθρημα προκειμένου για αρθρώσεις, το κάταγμα, καθώς και με επανειλημμένους τραυματισμούς που οδηγούν σε άσηπτες φλεγμονές, γνωστές ως σύνδρομα καταπονήσεως ή υπερχρήσεως). Επίσης, ασχολείται με την μυϊκή ισχύ και τις εμβιομηχανικές ανωμαλίες του άκρου ποδός, δηλαδή τις παρεκκλίσεις στην ευθυγράμμιση των μελών του, όπως κύφωση, σκολίωση, πλατυποδία, βλαισοποδία, κακός μυϊκός συντονισμός στο κορμό, έλλειψη ελαστικότητας κυρίως στην ποδοκνημική με αδυναμία πλήρους ραχιαίας κάμψης. Πολλές κακώσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν χωρίς χειρουργική επέμβαση (συντηρητικά), με αποφόρτιση, τροποποίηση δραστηριοτήτων, ενδυνάμωση μυϊκού συστήματος.

Ποιοι είναι οι σύμμαχοι στο επάγγελμα του ποδιάτρου;

Η τεχνολογία, η οποία έρχεται να ολοκληρώσει το έργο του ποδιάτρου. Συγκεκριμένα:

Ο πελματογράφος: είναι μία πλατφόρμα με χιλιάδες αισθητήρες, οι οποίοι καταγράφουν τις μηχανικές πιέσεις που ασκούνται στο πέλμα κατά τη στάση και τη βάδιση. Η σωστή και υπεύθυνη ερμηνεία του πελματογραφήματος από τον ποδίατρο οδηγεί στη σωστή αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.

Τα ορθοπεδικά πέλματα: είναι ειδικά κατασκευασμένα για τις ανάγκες του κάθε ανθρώπου ξεχωριστά, έρχονται να διορθώσουν τις ανατομικές παραλλαγές και να προσφέρουν στήριξη της ποδικής καμάρας και αποφόρτιση όπου είναι απαραίτητο, έπειτα από την διάγνωση που θα κάνει ειδικός Ποδίατρος για το πού και πώς χρειάζεται παρέμβαση με ειδικό πέλμα ώστε είτε να προληφθεί ένας τραυματισμός.

Με ποιες ειδικότητες συνεργάζεται ένας ποδίατρος;

Ο ποδιατρική είναι ένα αυτόνομο επάγγελμα υγείας αλλά λειτουργεί συμπληρωματικά, επικουρικά και αμφοτερόπλευρα με διάφορες ιατρικές ειδικότητες. Ορθοπεδικοί, φυσικοθεραπευτές, φυσίατροι, ρευματολόγοι, διαβητολόγοι, αγγειολόγοι είναι κάποιες ειδικότητες που συνεργάζονται με τους ποδιάτρους για να συνεκτιμήσουν το πρόβλημα του ασθενούς, στοχεύοντας στην άμεση και ολοκληρωμένη επίλυσή του.

Συνεπώς: Ρωτήστε, Ενημερωθείτε, Κρίνετε, πριν απευθυνθείτε σε οποιονδήποτε για την υγεία των ποδιών σας και συνεπώς την υγεία του σώματός σας. Η ενημέρωση και η πρόληψη περιορίζουν τα προβλήματα υγείας.

Μάνος Αρβανιτάκης
Ποδολόγος - Ποδίατρος
Πρόεδρος Ελληνικού Συλλόγου Ποδολόγων - Ποδιάτρων